Kostenbesparing elektriciteit

Volgens Doelman wordt de besparing op elektriciteit veroorzaakt door de dimfunctie van de groeilamp. “Wij kunnen zowel het licht als de ventilatie van de lampen automatisch en onafhankelijk van elkaar regelen. Op deze wijze sturen wij het licht niet alleen op basis van lichtbehoefte en relatieve luchtvochtigheid, maar ook op basis van actuele energieprijzen. Met een verbluffend resultaat als gevolg. Wij zien nu al een enorme kostenbesparing van zo’n 35%, al moeten we de cijfers nog wel wat verder onderzoeken.”, aldus een tevreden Doelman.

Minder gasverbruik

Naast de besparing op elektriciteitskosten, ziet Doelman ook een flinke besparing op het gasverbruik. Die cijfers zijn nog niet uitgekristalliseerd, maar Doelman schat in dat ook hier zo’n 35% besparing realistisch is, veroorzaakt door de warmte van de groeilampen, die de temperatuur in de kas met zo’n 2 tot 3 graden verhoogt.

Sterker gewas

Alhoewel ze bij Anjerkwekerij Nieuwland pas sinds begin oktober met het LED-groeilichtsysteem zijn gaan werken, ziet Doelman nu al dat het gewas erg goed op het lichtsysteem met het verticale ventilatiesysteem reageert. Het gewas ziet er sterk en gezond uit voor de tijd van het jaar en de verwachting is dat er langer door geteeld kan worden. Doelman zegt dat hij hiermee nog meer moet experimenteren, maar hij verwacht er veel van omdat de flexibiliteit van het systeem past in zijn visie om het teeltproces met de natuur mee te laten bewegen.

De groeilamp

De CLX V1000 groeilamp is samengesteld uit een dimbare verlichtingsunit en een verticaal ventilatiesysteem, waardoor warmte en vocht gelijkmatig verdeeld wordt in een kas. De unit creëert een microklimaat rond elke plant, veroorzaakt door de regelbare verticale luchtbeweging in combinatie met de regelbare lichtintensiteit. Door de lampen op juiste wijze aan elkaar te koppelen in een totaalsysteem, vormen ze samen een cluster van klimaatcellen dat bijdraagt aan klimaatgelijkheid in de hele kas en garant staat voor aanzienlijke kostenbesparingen.

De ontwikkelaar

Climalux is een Nederlands bedrijf dat zich volledig richt op de ontwikkeling en productie van hoogwaardige groeilichtsystemen voor groente- en sierteeltgewassen op basis van Het Nieuwe Telen.  Alle systemen en onderdelen worden in eigen beheer ontwikkeld en in Europa geproduceerd. Voor meer informatie neem contact op.