Geïntegreerde aansturing klimaat

Bij Anjerkwekerij Nieuwland wordt het klimaat in alle kassen aangestuurd door de Priva Connext tuinbouwcomputer, inclusief het groeilichtsysteem van Climalux. Zowel het licht als de ventilatie van de lampen wordt automatisch en onafhankelijk van elkaar geregeld.  Zo wordt het licht o.a. gestuurd op basis van actuele energieprijzen, lichtbehoefte en ventilatie op basis van relatieve luchtvochtigheid.

De tuinbouwcomputer is volledig zelfsturend en 24 uur per dag in bedrijf. Met de gebruiksvriendelijke bedieningsprogramma’s heeft de kweker in één oogopslag zicht op alle teeltprocessen, zodat hij ze op elk moment kan aanpassen.

Horticulture Control Unit

De Horticulture Control Unit van Climalux is het hart van het CLX-V1000 groeilichtsysteem. De module zorgt voor een verbinding tussen de tuinbouwcomputer en het groeilichtsysteem. Het stelt de gebruiker in staat om de lampen in te delen in elke gewenste configuratie. Ook kunnen er meerdere groepenindelingen gemaakt worden. Zo kan bijvoorbeeld primair een groeilicht indeling gemaakt worden per afdeling en aanvullend kan er een secundaire indeling gemaakt worden voor bijvoorbeeld looppadverlichting, werklicht, etc.. Daarnaast kan Climalux het systeem op afstand monitoren, inregelen en software updates uploaden.

De groeilamp

Bij de ontwikkeling van de CLX V1000 groeilamp heeft Climalux energiebesparing als uitgangspunt genomen, zowel op gas als op elektriciteit. Niet alleen vanuit milieutechnisch oogpunt, maar ook om kosten te besparen en het rendement te verhogen.

De CLX V1000 groeilamp is samengesteld uit een dimbare verlichtingsunit en een verticaal ventilatiesysteem, waardoor warmte en vocht gelijkmatig verdeeld wordt in een kas. De unit creëert een microklimaat rond elke plant, veroorzaakt door de regelbare verticale luchtbeweging in combinatie met de regelbare lichtintensiteit. Door de lampen op juiste wijze aan elkaar te koppelen in een totaalsysteem, vormen ze samen een cluster van klimaatcellen dat bijdraagt aan klimaatgelijkheid in de hele kas en garant staat voor aanzienlijke kostenbesparingen.

Het Nieuwe Telen

Climalux is een Nederlands bedrijf dat zich volledig richt op de ontwikkeling en productie van hoogwaardige groeilichtsystemen voor groente- en sierteeltgewassen op basis van Het Nieuwe Telen.  Alle systemen en onderdelen worden in eigen beheer ontwikkeld en in Europa geproduceerd. Voor meer informatie, neem contact op.