Jaren is in de praktijk onderzoek gedaan naar LED-groeilampsystemen. Een van de redenen hiervoor is de efficiëntie van een LED-lichtbron, welke een gunstigere energie omzetting naar licht en warmte heeft ten opzichte van traditionele SON-T verlichting. Daarnaast is het mogelijk om een optimaal lichtspectrum te creëren. Bij onderzoeken in Demokwekerij Westland hebben kwekers actief inbreng gehad in de ontwikkeling van een dergelijke lichtbron. Vanuit dit perspectief werd duidelijk waar het in de praktijk om draait: meer licht, kleine behuizing, interactie met het daglicht, minimale onderhoudskosten en een koppeling met de tuinbouwcomputer.

Samenwerking met Demokwekerij Westland

Deze samenwerking met Demokwekerij Westland en gelieerde kwekers heeft de basis gevormd voor de ontwikkeling van de CLX V1000 voor toepassing in de tuinbouw. Een innovatief systeem dat door de inzet van het daglichtspectrum van de zon met substantieel minder energie de productie verhoogt. De ventilator van de lichtarmatuur wordt zowel voor de koeling van de lamp als voor de actieve, verticale luchtsturing gebruikt. Daarnaast maakt de digitale uitlezing en aansturing van elke individuele lamp het mogelijk om op een zeer hoge resolutie licht, lucht en temperatuur te beïnvloeden. Hierdoor kan een grote mate van klimaatuniformiteit behaald worden.

Onder begeleiding van HortiTech en gerenommeerde kwekers worden momenteel onderzoeken met de lichtbron uitgevoerd bij het World Horti Center. De volledige teeltcyclus wordt gedocumenteerd om de werking en de invloed van de lamp in praktijksituaties te testen en anderzijds om de markt kennis te laten maken met de CLX V1000.

Groeilicht krachtiger dan ooit

De specificaties liegen er niet om. De Climalux groeilichtbron is naast zonlicht de meest krachtige lichtbron die, zonder andere ondersteunende belichting, geschikt is als topbelichting voor diverse gewassen in de glastuinbouw. Daarnaast is de groeilamp op afstand te controleren, te sturen en is deze dimbaar van 0% tot 100%.

De geïntegreerde ventilator met regelsysteem, die onafhankelijk van de LED-lichtbron aan en uit te schakelen is, geeft de mogelijkheid de warmte te benutten in de winter en te koelen in de zomer. Deze ventilatoren gaan van een horizontale naar een verticale luchtstroom, waardoor er een uitgebalanceerd microklimaat ontstaat met een betere vochtbalans in het gewas. Hierdoor wordt het gebruik van bestrijdingsmiddelen geminimaliseerd en de onderhoudskosten gedrukt.

Door de combinatie van licht, lucht- en warmtebeweging zorgt de lamp voor een compleet nieuwe manier om te telen met meer bruikbare tools, die perfect aansluiten bij Het Nieuwe Telen. Met deze specificaties is de compacte lamp, die bestaat uit voornamelijk Nederlandse onderdelen, efficiënter en sterker dan ooit.